FAQ: brandverzekering: het gebouw aan nieuwwaarde verzekeren | Brandverzekering-Simulatie.be

Ik ben eigenaar. Wat is de verzekerde waarde van mijn woning en de inboedel ervan?

Vragen?

U moet uw woning verzekeren voor de nieuwwaarde, d.w.z. ze verzekeren op zo’n manier dat u het bedrag kan recupereren dat nodig is voor de heropbouw op de dag van het schadegeval met gelijkaardige nieuwe materialen.

Dit bedrag omvat ook het honorarium van de architect en de BTW.

Hoe deze nieuwwaarde schatten?

Door middel van een evaluatieraster dat vaak gebruikt wordt door de verzekeraars. Ook al verschilt dat van de ene maatschappij tot de andere, het bevat steeds volgende elementen:

  • het aantal vertrekken in de woning in combinatie met de oppervlakte
  • het bouwjaar en het tijdstip van een eventuele renovatie
  • het afwerkingsniveau
  • de aanwezigheid van natuursteen, een luxueuzere afwerking
  • het aantal badkamers
  • het aantal garages

Als het correct en volledig is ingevuld (dus als u niets vergeten bent), laat dit raster u toe de juiste te betalen premie in te schatten en voorkomt u een onderverzekering.

U kan ook aan uw verzekeraar een evaluatie vragen en het raster laten invullen.

Voor specifieke goederen die deel uitmaken van het gebouw, zoals een binnenzwembad, delen voor professioneel of privé gebruik, sportterreinen, vergaderzalen, meerdere vertrekken, een plantentuin … volstaat het evaluatieraster niet. Dan zal het bezoek van een expert noodzakelijk zijn.

Wat uw meubels betreft (meubels, elektro, kledij, …) wordt dit systeem met een vragenlijst eveneens gebruikt. Ze worden ook aan nieuwwaarde geëvalueerd, behalve als zaken in verouderde staat meer dan 30% uitmaken.

Voor sommige goederen kan het advies van een expert, een factuur of een cerficaat nodig zijn om de waarde te kunnen bewijzen. Vooraf gemaakte foto’s kunnen ook nodig zijn.

Publiciteit