Gids voor de slimme huurder: Hoe kan ik mijn verwarmingsfactuur laten dalen? | Brandverzekering-Simulatie.be

Hoe kan ik mijn verwarmingsfactuur laten dalen?

verwarmingsfactuur

Met een graadje minder kan u 7 tot 8% besparen op uw energiefactuur

Zowel op gas als stookolie is de verwarming van uw woning duur. En het wordt zelfs nog duurder.

Met kleine eenvoudige ingrepen kan u toch heel wat besparen. Hier vindt u een overzicht.

12 Tips om verwarmingsfactuur te laten dalen

 1. Als uw woning is uitgerust met een klassieke thermostaat, kan een programmatie aangepast aan uw behoeften (wanneer u het huis verlaat, wanneer u terugkeert, het uur dat u gaat slapen) een besparing opleveren. Vermijd frequente, grote temperatuurverschillen die de verwarmingsinstallatie te veel laten werken.
  Verwarm de woning op de goede temperatuur: niet te warm en niet te koud. Men gaat er van uit dat 17° C de goede temperatuur is voor een vertrek. In ruimten waarin men leeft (salon, eetkamer) of waar uw kind studeert mag het 19-20 ° C zijn.
  Sommige thermostaten laten een programma per dag van de week en het weekend toe. Dat is preciezer en dus economischer.
  Temperatuur overdag: max 20 °C, als u thuis bent. Als u bent gaan werken: 17 °C.
  Temperatuur ‘s nachts: 15 °C Als u meerdere dagen afwezig bent, moet 12 °C volstaan. Onder 12 °C kunnen problemen met vocht ontstaan.
 2. Controleer bij de verwarmingsketel de ingestelde temperatuur voor warm water: 50°C moet volstaan.
 3. Verhoog de efiiciëntie van uw verwarming door alle voorwerpen op de radiatoren te verwijderen. Plaats ook een isolerende film achter de radiatoren.
 4. Sluit in de winter de luiken en de gordijnen om de warmte te bewaren. 5 à 10 minuten verluchten per dag volstaat.
 5. Ontluchten van de radiatoren bevordert een correct functioneren, zonder bijkomend energieverbruik. Als uw radiator geluiden produceert is dat waarschijnlijk te wijten aan de lucht die zich er in bevindt en een optimale vulling van het warme water verhindert. Dit doet u best minimum één keer per jaar. Het gaat heel eenvoudig: met een sleutel of schroevendraaier draait u de stop voorzichtig een beetje los tot de eerste druppels er uit komen. Dat is het teken dat de lucht is ontsnapt en dus de radiator weer volledig met water is gevuld.
 6. Houd de thermometers in het oog die u in elke kamer plaatste en verlaag indien nodig de omgevingstemperatuur tot 19-20°C (met de thermostaat maar ook met de thermostatische kranen).
 7. Draag warmere kleren als u het warmer wil hebben, zo bespaart u ook.
 8. De thermostatische kranen moeten volledig openstaan in de ruimte waar de thermostaat staat.
  In de andere ruimten draait u de thermostatische kranen open, bekijkt u de temperatuur en past ze aan om de gewenste temperatuur te bekomen. Indien er geen aanduiding is, kan de stand 2 volstaan.
  Visuele merkpunten op de kranen / overeenstemmende temperatuur
  * 1 2 3 4 5
  11° 16° 20° 24° 28°
 9. Profiteer van de warmte van de zonnestralen bij koud weer om de ruimten van uw woning natuurlijk te verwarmen (via ramen, glazen deuren, dakvenster, koepels, …) door de gordijnen ’s morgens open te doen.
 10. Isoleer de chauffagebuizen, zeker in de ruimten die niet verwarmd zijn, zoals de kelder of de zolder.
 11. Sluit zeker de deuren die toegang geven tot niet verwarmde ruimten (gang, trap, …)
 12. Ontstof uw radiatoren jaarlijks, want stof vermindert de prestaties van uw installatie.

Huurder: Neem de goede gewoonten aan als u uw woning betrekt

Als u een woning huurt in een gebouw met meerdere appartementen, is de verwarming vaak gemeenschappelijk voor alle bewoners.

Vraag een overzicht van de warmtemeters van elke radiator bij de maatschappij. Dit overzicht wordt naar de syndicus gestuurd die uw verbruik laat starten vanaf de dag dat u de woning betrekt. Eens per jaar berekent men de verdeling van de kosten, die aan uw eigenaar worden bezorgd door de syndicus, die werd verkozen door de gemeenschap van eigenaars. Vanaf dat moment ontvangt u de jaarlijkse afrekening die (onder andere) afhankelijk is van uw eigen verbruik van warm water, zowel voor de verwarming als voor het sanitair. Hiermee is het niet mogelijk uw verbruik tussen twee jaarlijkse afrekeningen in te schatten. Bovendien zal tijdens het eerste jaar waarin u de woning betrekt, het verbruik van de vorige bewoners als referentie gelden. Dat is uiteraard niet identiek aan uw verbruik.

Kreeg u uw eerste afrekening en bent u verbaasd dat u een supplement moet betalen?

De volgende tips kunnen nuttig zijn voor iedereen, zowel eigenaars als huurders, om de factuur van warm water te laten dalen.

Hierbij selecteerden we enkele handelingen die een huurder, die geen eigenaar is van het gebouw, kan toepassen, en die geen grote kosten of aanpassingen aan de bestaande installaties vereisen.

Maar niets belet u als huurder de eigenaar te vragen sommige zaken te installeren, zoals een thermostatische kraan op elke radiator, een thermostaat in het salon, … Uiteraard kan u hem daartoe niet verplichten, maar misschien wil de eigenaar u tevreden stellen of wil hij dat u zich goed voelt in de woning die u van hem huurt. Hij heeft er immers ook alle belang bij dat u goed geïnstalleerd bent en dat u tevreden bent van uw woning.

De kit van de huurder die bespaart op zijn verwarming

 • Enkele thermometers in hout of plastic, minimum 2, om de temperatuur in de kamers te kennen en dan de opening van de kranen te regelen (kost: 2,20 €/stuk);
 • Een ontluchtingssleutel voor uw radiatoren (kost : 1 à 2 € bij Brico). Voor sommige types radiatoren is dat niet nodig en volstaat een schroevendraaier.

Investeren in een “intelligente” thermostaat: 25% energiebesparing

Dit vraagt een kleine startinvestering die misschien niet iedereen kan of wil doen: 150 € voor het toestel en tussen 120 en 150 € installatiekosten. Er bestaan tal van modellen van intelligente thermostaten op de markt. U kan ze in een winkel of bij uw energieleverancier aanschaffen.

Deze intelligente thermostaten laten u toe :

 • uw thermostaat op afstand te bedienen via een app op uw smartphone
 • uw maandelijks verbruik te visualiseren (bij sommige thermostaten zelfs in realtime en in euro voor een maximaal besef van uw verbruik)

Sommige modellen:

 • interageren en sturen ook andere geconnecteerde toestellen aan (verlichting, geconnecteerd stopcontact, camera, weerstation, rookmelder, …)
 • kunnen geconnecteerd worden aan intelligente thermostatische kranen, waardoor een individuele verwarming in elke kamer mogelijk is
Publiciteit