Gids voor de slimme huurder: Hoe kan ik mijn warmwaterfactuur beperken | Brandverzekering-Simulatie.be

Hoe kan ik mijn warmwaterfactuur met 50% laten dalen?

warmwaterfactuur

U kan de helft besparen op uw verbruik van douchewater als u kiest voor een spaardouchekop.

Ook door te kiezen voor een douche i.p.v. een bad bespaart u heel wat water.

Ook kleine accessoires (straalbrekers op uw kranen, thermostatische kranen) besparen tot de helft koud en warm water op alle lavabo’s in uw huis.

Zowel elektriciteit, gas of stookolie zijn duur om het water te verwarmen. En het wordt steeds duurder. Maar met enkele eenvoudige en goedkope truukjes kan u al mooie besparingen realiseren.

Bespaar op de prijs van een DOUCHE:

In Vlaanderen betaal je ongeveer 4,3 euro voor 1 kubieke meter (m³) water. Een alleenstaande persoon gebruikt ongeveer 99 liter water per dag. Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 348 liter water per dag. Dat is 127 m³ per jaar.

meer informatie VMM

In Brussel was de prijs van het water in functie van een reële verbruik van 40 kubieke meter per persoon en per jaar, in 2016, 0,352 € voor 100 liter.

meer informatie Vivaqua

In Wallonië is volgens SWDE de gemiddelde prijs voor 100 liter drinkbaar water 0,526€.

meer informatie SWDE

In ons voorbeeld: Voor het gebruik van een douche gedurende 5 minuten, met een geschatte kost van 100 liter koud water voor 0,45 € en 100 liter warm water voor 1,40€ (volgens de facturatie van Techem Brussel). We schatten de verdeling op 1/3 warm water en 2/3 koud water.

Met de plaatsing van een spaardouchekop van 25€ (u vindt er zelfs al voor 15€) bespaart u makkelijk 50%, zoals hieruit blijkt:

Jaarlijks geschatte kost voor een dagelijkse douche van 5 minuten
Aantal personen Douche met een klassieke douchekop debiet 14 liter per minuut (60 liter) Douche met een spaardouchekop debiet 6 liter per minuut (30 liter) Uw gerealiseerde jaarlijkse besparing
1 persoon 168 € 84 € 84 €
4 personen 672 € 336 € 336 €

Extra tip: plaats een debietbeperking of een ‘straalbreker’. Hiermee zakt het debiet van 18-20 liter per minuut naar een debiet van 6,7,8 of 9 liter per minuut voor een investering van 5 euro.

Hoeveel kost een BAD?

Voor verdere inlichtingen: Website: Energie + en Fluvius (ex-Eandis).

Klassieke douche of een economische douche
Bad 150 liter Douche 60 liter Spaardouche 30 liter
1,15 € 0,46 € 0,23 €

Wacht niet op uw volgende afrekening om te besparen:

Als u een woning huurt in een gebouw met meerdere appartementen, is de verwarming soms gemeenschappelijk voor alle bewoners. Eens per jaar worden de kosten verdeeld en aan uw eigenaar overhandigd door de syndicus.

Als u de woning betrekt, noteer dan steeds onmiddellijk de verschillende meterstanden. Deze cijfers komen in het verslag van de eerste plaatsbeschrijving. Laat dit document tekenen door uw eigenaar. Overhandig dit document ook aan de beheerder/syndicus van het gebouw die zo een tussentijdse afrekening kan maken, die de start vormt voor uw afrekening.

Eens per jaar maakt de syndicus een afrekening van de kosten, die hij overhandigt aan de eigenaar, die op zijn beurt deze kosten aan u doorrekent. U ontvangt dan de afrekening van de kosten m.b.t. uw persoonlijk gebruik van warm water, zowel voor de verwarming als het sanitair.

U hebt niet de mogelijkheid een zicht te krijgen op uw verbruik tussen twee jaarlijkse afrekeningen. Bovendien geldt wanneer u de woning het eerste jaar betrekt, het verbruik van de vorige bewoners als referentiepunt. Dat verbruik is niet noodzakelijk identiek aan uw verbruik.

Kreeg u uw eerste jaarlijkse afrekening en bent u verbaasd van het supplement dat u moet betalen? De volgende tips kunnen voor iedereen handig zijn, zowel eigenaars als huurders, om de rekening van warm water te laten dalen. We selecteerden enkele handelingen die de huurder, die geen eigenaar is van het gebouw, kan toepassen en die dus geen grote uitgaven of aanpassingen aan de bestaande installaties vereisen.

Maar niets belet u als huurder de eigenaar te vragen bepaalde zaken te installeren, zoals een douche in de badkamer of een vaatwasser in de keuken als bijkomende uitrusting, …

Goed, u kan hem daartoe niet verplichten, maar de eigenaar kan bereid zijn u tevreden te stellen en ervoor te willen zorgen dat u zich goed voelt in de woning die u huurt. Het is ook in zijn belang dat u goed geïnstalleerd bent en tevreden bent met uw woning.

Enkele cijfers die inzicht geven in uw verbruik:

  • Gemiddeld verbruikt de Belg 150 liter water per dag, waarvan 100 liter warm water.
  • In 1 minuut stroomt 12 liter uit een kraantje. Uit een douchekop 14 liter of meer.
  • Een warm bad van 120 liter brengt in de winter evenveel C02 in de atmosfeer als een auto die 5 kilometer rijdt.
  • Afwassen met de hand vergt 42 liter.

5 Tips om uw warmwaterfactuur te laten dalen:

  1. Neem eerder een douche dan een bad (30 à 60 liter/douche tegen 70 à 130 liter water voor een bad).
  2. Een vaatwasser verbruikt 10 liter per cyclus tegen 42 liter met de hand.
  3. Was bij voorkeur bij 30 graden. Voor linnen volstaat ook 60 graden i.p.v. 90 graden om te desinfecteren. Reinig uw wasmachine regelmatig met een geschikt product.
  4. Monteer een spaardouchekop waarmee u tot 50% kan besparen.
  5. Plaats enkele straalbrekers op de kraantjes in de badkamer, het toilet, … Dit kost u slechts enkele euro’s, maar het levert een fikse besparing op.
Publiciteit