Gids voor de slimme huurder: Kan ik mijn elektriciteitsfactuur laten dalen door te kiezen voor het tweevoudig tarief? | Brandverzekering-Simulatie.be

Het tweevoudig elektriciteitstarief: is dat interessant voor mij?

tweevoudig elektriciteitstarief

Denk goed na alvorens te investeren.

Hoe weet u of dat voor u voordelig is?

Eenvoudig: noteer gedurende 15 dagen alle dagen de meterstanden aan het begin en het einde van de piekuren.

Hoe weet u of dat voor u voordelig is?
Verbruikt u ’s nacht en in het weekend meer dan 50% van het totale verbruik Verbruikt u ’s nacht en in het weekend meer dan 30% van het totale verbruik, en hebt u reeds een teller voor tweevoudig tarief in huis. In alle andere gevallen
Groenlicht om over te schakelen op het tweevoudig tarief . Groenlicht, het is interessant het tweevoudig tarief te behouden Roodlicht: het is niet interessant om over te schakelen op het tweevoudig tarief

De prijs van de elektriciteit is zo fors gestegen dat we allemaal proberen te besparen.

Misschien laat het tweevoudig dag/nachttarief u toe enkele euro’s minder uit te geven aan elektriciteit. We zeggen wel ‘misschien’, want alles hangt af van uw consumptiepatroon.

Het tweevoudig elektriciteitstarief is niet voor iedereen voordelig.

Voor 2 redenen :

  • Tussen het dag/nachttarief en het enkelvoudig tarief bestaat er vandaag een klein verschil. Je moet al een groot volume in de ‘daluren’ verbruiken vooraleer het tweevoudig tarief rendabel is. En als dat zo is, gaat het om een bescheiden bedrag.
  • De prijs om van meter te veranderen is een bijkomende rem om over te schakelen op het tweevoudig tarief, ook al lijkt uw verbruik rendabel. Reken op enkele honderden euro’s: ongeveer 400€, sinds de prijzen overeenstemmen na de marktliberalisering.

Hoe ervan genieten?

Heeft uw elektriciteitsmeter 2 tellers? Dat is nu steeds het geval met de nieuwe meters, maar het betekent niet dat u automatisch van het tweevoudig tarief geniet. Daarvoor moet u een activatie van het tweevoudig tarief aanvragen. Bij wie? Bij uw netwerkbeheerder.

Om te weten of u reeds van het tweevoudig tarief geniet, moet u uw factuur raadplegen.

Als u geen dubbele meter heeft, kost het u ongeveer 400€ om die te laten plaatsen. Om de exacte prijs te kennen, moet u een offerte aanvragen.

Daarvoor moet u de distributienetwerkbeheerder van uw regio contacteren:
Wallonië Brussel Vlaanderen
Ores Sibelga Eandis

Hoe is de indeling piekuren/daluren in uw regio?

Bruxelles : Sibelga.

Voor Vlaanderen: Eandis www.eandis.be

De gebruikelijk uurregeling is:

  • - normale uren: van 7 tot 22 uur
  • - stille uren: van 22 tot 7 uur

(alle uren op zaterdag en zondag zijn eveneens stille uren)

Voor Wallonië: www.cwape.be

Publiciteit